Bogsaloner i Roskilde Domkirke - efteråret 2018

Bogsaloner i Roskilde Domkirke er samtaler om fremragende bøger

Det er Roskilde Domsogns præster, der på skift vælger aftenens bog. Efter en kort præsentation af bogen, former aftenen sig som en samtale ud fra korte afsnit af bogen, som både læses højt og uddeles på papir. Det betyder, at man sagtens kan få udbytte af at være med, selvom man ikke har bogen helt præsent eller måske slet ikke har læst den. Samtalen foregår dels i små grupper, dels i plenum.

Onsdag den 19. september kl. 19-21 i Konventgården, Domkirkestræde 10, ved sognepræst Torben Jeppesen

Georgi Gospodinov: ”Melankoliens fysik”

”Må åbnes, når verden er gået under.” Sådan står der på den boks, en af romanens fortællere som dreng samlede historier i. Romanen derimod skal absolut åbnes nu, for den er en skæv, berusende, fabulerende og uhyre velskrevet fest af en roman, skønt den også er en apokalyptisk rejseberetning. Gospodinov ser tegn på systemisk sammenbrud overalt, så melankolien oversvømmer langsomt verden, en årstid har sat sig fast, og har ikke til hensigt at flytte sig, hver sæson er efterår. Globalt efterår. Og alligevel er man opløftet efter læsningen, for forfatteren har en udviklet evne til at se det største i det mindste.
Georgi Gospodinov (født 1968) er bulgarsk forfatter, der for romanen har modtaget en lang række priser, bl.a. samtlige litterære priser i Bulgarien.
Jensen & Dalgaard 2017 (skrevet 2012)

Onsdag den 21. november kl. 19-21 i Konventgården, Domkirkestræde 10, ved sognepræst Maria Harms

Ulla-Lena Lundberg: ”Is”

En ny præst ankommer med sin familie til ø i den finske skærgård. Petter Kummel er et venligt og musisk menneske, som fra begyndelsen værdsætter sin menighed højt.
Øens samfund er bygget på gamle traditioner. Samtidig er vi i en brydningstid. Brydning mellem tiden før og efter 2. Verdenskrig og brydninger mellem kristentroen og gamle hedenske tanker, som fx hvem som guider folk sikkert på isen…
Bogen blev belønnet med Finlands største litterære udmærkelse, Finlandiapriset i 2012, og i 2013 var romanen indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.
Gyldendal 2013 (skrevet 2012)

Bogsaloner i Roskilde Domkirke fortsætter i 2019, første gang onsdag den 16. januar ved domprovst Anne-Sophie Olander